Aankoopmakelaar

Er bestaan in principe twee soorten makelaars: de verkoopmakelaar en de aankoopmakelaar. De verkoopmakelaar wordt door de verkoper ingeschakeld en zijn prioriteit is de woning zo snel mogelijk voor een goede prijs te verkopen. De aankoopmakelaar wordt door de koper ingeschakeld en zijn taak is de koper te adviseren en te ondersteunen bij de koop van een woning.

Voordelen kopen zonder makelaar

Een woning kopen zonder makelaar is vaak goedkoper. De kosten van de Helder Huis makelaar zijn er in twee basissmaken. Ofwel inclusief eerste bezichtigingen (makelaar gaat met elke woning mee), of alleen de tweede en daaropvolgende bezichtigingen. Deze kosten bespaar je door zelf alles te doen. Je hebt ook direct contact met de verkoper of zijn makelaar waardoor er minder snel misverstanden ontstaan, omdat alle informatie gelijk bij je terechtkomt en niet via je makelaar. Je kunt bovendien alle tijd nemen die je nodig hebt om tot een beslissing te komen.

Nadelen kopen zonder makelaar

Het kost veel tijd en energie om een woning te zoeken die aan je wensen voldoet. Het is ook vaak lastig om in te schatten wat de waarde van een woning is. De onderhandelingen moet je zelf voeren. Daarbij moet je in de huidige kopersmarkt meestal snel handelen en is het biedproces vaak wat ondoorzichtiger, waardoor het extra lastig is om de koper te worden. Sommige makelaars staan tegenwoordig zelfs bezichtigingen zonder de begeleiding van een professionele aankoopmakelaar niet eens toe! Dan kun je je droomwoning dus niet eens bekijken…